I skuggan av välfärdsstaten

13 augusti, 2014  |  Share

Den stora svenska exportvaran inom skönlitteraturen i dag heter Nordic Noir. En trend som startade med Sjöwall/Wahlöös deckare på 1960-talet, fick luft under vingarna med Henning Mankell, för att sedan explodera i och med Stieg Larsson. Nu har ett antal nya författare fortsatt dess expansion på världsmarknaden. En av dessa är Carin Gerhardsen, aktuell med romanen Tjockare än vatten.

– Jag går i gång på historier jag hört. När allt på ytan är bra, när folk är som alla andra och det inte finns några konstigheter som är påtagliga. Men där det döljer sig något annat.

Med sina böcker vill Carin Gerhardsen väcka frågor om ensamhet, förtryck och utsatthet. Inom genren Nordic Noir finns det plats för mycket funderingar kring svärta och personers inre. Och det säljer. Hon är liksom flera av sina kollegor utgiven långt utanför Europas gränser. Kineser, japaner, indier och ryssar följer med på Stockholms bakgator för att leta lik och mördare. Västerländsk kultur lockar. Vi svenskar tycks sprida en svårflirtad kyla och ett kallhamrat mörker omkring oss, med våra smarta men emotionellt begränsade snutar som jobbar hårt men inte har någon riktig tur på det privata planet.

Läs gärna hela artikeln här