Om Beata

 

Välkommen hem till min sida. Här bor några av mina texter tillsammans med skrivarprojekt under produktion. Och hos mig huserar en nyfikenhet på de flesta ämnen och det finns många rum i mitt skrivhem. Ett litteraturvetarrum med plats för recensioner och författarporträtt. Ett rum för journalistiskt omvärldsengagemang, politik och samhällsinformation, ett bokrum där egna planer och arbeten trängs på hyllorna, ett reserum och naturligtvis ett rum för djuren.

Mina kunder ser också ganska olika ut. Några behöver en lektör som läser och tycker. Andra önskar en redaktör som initierar ändringar i manus. Det händer även att Försvarsmakten, MSB eller Länsstyrelsen knackar på dörren. De kan då fråga efter medieträning eller deltagande i mediespel. Men kanske viktigast är att de behöver en frivillig resurs som kan ställa upp när krisen är ett faktum. Med kris menar jag alltså, en händelse i fredstid som hotar grundläggande funktioner och värden i samhällets, exempelvis elförsörjningen, vår hälsa eller vår frihet. Jag är knuten till den frivilliga försvarsorganisationen Criscom, ett rikstäckande förbund inom Svenska Försvarsutbildningsförbundet vars specialitet är att stötta det militära och det civila krisberedskapssystemet med olika former av kommunikatörskompetens.

En annan av mina uppdragsgivare är  Föreningen Arbetarskrivare. Jag är en av tre redaktörer till föreningens kulturtidskrift KLASS. Det är en tidning som har den blygsamma ambitionen att lyfta fram litteratur som vill förändra samhället, och som faktiskt sedan några år tillbaka beviljats kulturstöd för det. Genom samtal, diskussioner och kanske även polemik med såväl makthavare som andra arbetarskrivare, hoppas vi som gör tidningen att kunna påverka samhällsdebatten och föra fram viktiga frågor i ljuset.

Mina färdiga produkter kan alltså variera till utseendet. Böcker eller faktaspäckade årsredovisningstexter,  spännande personporträtt eller aktuell samhällsinformation. Även mina ämnen spretar. Det kan röra djurvård, arbetsliv, koppargruvor i Chile, folkmord i Rwanda eller om upptäckten av att vara transsexuell. Det som förenar uppdragsgivare som söker efter just min skrivarkompetens är att de är vill ha informativa, lättillgängliga och läsvänliga texter, texter som utan att fördumma förtydligar.

Jag tycker inte om att skriva om det som ännu inte hänt.  Men framtiden är det mest spännande som finns. Drömmar formas och planer smids. Hela tiden. Kanske ses vi där?

Så här presenteras jag i Frilanskatalogen

Övrigt om mig:

Styrelseledamot i Mälardalens Frilansklubb (Svenska Journalistförbundet)

Ordförande i Sakprosasektionen Minerva (Sveriges Författarförbund)

Styrelseledamot i Föreningen Jakobsbergs Folkhögskola

Chefredaktör Tidskriften KLASS