Drömmen om Tom Walter – om romansbedrägerier, skam och längtan efter kärlek

3 maj, 2023  |  Share

Drömmen om Tom Walter – Om romansbedrägerier, skam och längtan efter kärlek

Iris är fattigpensionär men när hennes lägenhet omvandlas till bostadsrätt samtidigt som hon får möjlighet att flytta har hon plötsligt flera miljoner på sitt annars så tomma konto. Ungefär samtidigt som detta sker får hon en ny vänförfrågan på Facebook – av den amerikanska militären Tom Walter, utposterad i Afghanistan. Trots att de bara skriver meddelanden till varandra har Iris aldrig blivit så uppvaktad förr och hon blir snart djupt förälskad.

Romansbedrägerierna i Sverige ökar för varje år och många är de kvinnor, för det är främst kvinnor, som drabbas. Ändå pratas det väldigt lite om det på grund av den skam det skapar att bli bedragen på detta sätt. Plötsligt har man förlorat både kärleken och pengarna – för att man tillät sig bli uppvaktad och kär.

Vad är det som gör att så många plötsligt är beredda att ge bort sexsiffriga belopp till främlingar de aldrig träffat förut? Varför talas det så lite om behovet av att känna sig älskad och attraktiv – även om man enligt samhällets normer anses för gammal? Hur kommer det sig att ett meddelande på Facebook kan vara det närmaste många kommer att få känna sig sedda?

I Drömmen om Tom Walter synliggör Beata Hansson och Anna-Sara Fire romanstragedierna och försöker förstå vad som leder fram till dem. Berättelsen om Iris varvas med intervjuer med forskare, poliser, psykologer och andra experter. Resultatet är en bok om längtan och skam, om att bli äldre, om sociala medier, om ensamhet. Om att bli kär för att sen bli bedragen. Och hur allt hänger ihop.

Boken kommer att finnas innanför pärmar under augusti.